L’Ateneu Barcelonès i l’Institut Francès organitzen l’acte “L’experiència del passat. La història i els seus espectres”. L’objectiu és analitzar els principals cataclismes que han marcat el segle XX i com els hem conceptualitzat. Un debat que abordarem de la mà del filòsof i professor de l’Institut Catholique de París, Raphael Zagury-Orly.

Examinarem la qüestió de la nostra relació amb la història i com hem abordat fins avui els fets històrics catastròfics i traumàtics del segle XX. La Primera i Segona Guerra Mundial, el Gulag, l’Holocaust, el Genocidi de Cambodja, la Revolució Cultural Maoista, així com les guerres i els passats colonials i altres esdeveniments de la història. Podem considerar aquests esdeveniments d’una forma diferent, per tal de conciliar-nos amb el sentit de la història?. Aquestes reflexions permetran adonar-nos de quines han estat les seves principals repercussions.

Procurarem, doncs, considerar aquests esdeveniments d’una forma diferent per tal de conciliar-nos amb el sentit de la història. No els hauríem de considerar com a marcadors d’una cesura singular i incicatritzable de la nostra història?

La nostra reflexió tindrà en compte l’abast del que està passant amb la nostra contemporaneïtat politicosocial en tota la seva singularitat. Ens referirem a pensadors que s’hauran enfrontat molt precisament a aquesta qüestió des d’una certa idea de justícia irreductible a la perpetuació de l’incessant sentit de la història.

Raphael Zagury-Orly

Actualment és professor de filosofia a l’Institut Catholique de Paris i Director de programa al Collège International de Philosophie a Paris. Pensador jueu, ha traduït a l’hebreu diverses obres de Derrida, Deleuze, Bataille, Lyotard, Anders o Didi-Huberman, entre d’altres. El seu darrer llibre és L’adversaire privilegié (Éditions Galilée, 2021), una relectura del pensament de Heidegger. Autor centrat en la divulgació filosòfica, és juntament amb Charlotte Casiraghi, Robert Maggiori i Joseph Cohen, un dels fundadors dels Rencontres Philosophiques de Monaco. Amb aquest darrer és també fundador i coordinador del Colloque des Intellectuels Juifs de Langue Française de la Foundation du Judaïsme Français.

También te puede interesar

Trobades – conferències

ATENEU BARCELONÈS – L’experiència del passat. La història i els seus espectres

lloc

Ateneu Barcelonès - Sala d'actes Oriol Bohigas

Sessions

Divendres 25 febr. 2022
18:30