El 12 de maig de 1921 va ser inaugurat oficialment l’Institut français – Barcelone pel regidor de l’Ajuntament de Barcelona, Nicolau Oliver, i pel director de l’Institut de l’època, Henri Mérimée, entre altres personalitats importants. L’Institut français – Barcelone es dedica a l’ensenyament de la llengua francesa, a la difusió de la cultura francesa i a la promoció del diàleg francoespanyol. 
Al centre de Barcelona, al carrer Moià, l’Institut français ofereix una àmplia gamma d’activitats enriquidores i variades per a tots els públics.
És el lloc d’excel·lència per aprendre o perfeccionar la llengua francesa. Els nostres professors estan a disposició de cada persona per orientar i ajudar a escollir el millor camí d’aprenentatge. L’Institut français- Barcelone és també un centre oficial d’exàmens DELF DALF. També ofereix un gran assortiment d’estades lingüístiques per aprendre o perfeccionar l’idioma i descobrir la cultura francòfona durant unes vacances practicant diverses activitats d’oci.          
L’Institut français-Barcelone disposa d’una mediateca, una sala d’actes de 330 butaques, una sala polivalent i una galeria d’exposicions. Mensualment, l’Institut organitza nombrosos esdeveniments dins de la seva programació cultural: debats d’idees, trobades d’autors, cinema, teatre, dansa, música, exposicions, etc.
L’Institut français en el transcurs dels anys sempre ha representat un lloc obert a tothom, personificant la llibertat d’expressió durant els anys de la dictadura, un lloc freqüentat per persones importants dins de l’àmbit cultural català i francès, tant per assistir a les nostres activitats o cursos com per a presentar les seves pròpies obres.

L’Institut français Barcelona forma part del EUNIC

EUNIC Barcelona

EUNIC és la xarxa europea d’organitzacions que treballen per al foment de les relacions culturals. Juntament amb nombrosos socis estratègics, EUNIC promou la cooperació cultural europea a més de 100 països arreu del món a través d’una xarxa de 136 clústers. Per a això, EUNIC es basa en l’àmplia experiència dels seus membres de tots els estats membres de la UE i països associats.

El clúster EUNIC Barcelona va ser creat en 2022 pels instituts culturals europeus representats a la ciutat – Goethe-Institut, Institut français i Istituto Italiano di Cultura – en col·laboració amb el British Council.

Ens comprometem a promoure els valors europeus que compartim a Barcelona i a fer visible la diversitat cultural i lingüística d’Europa a través de la nostra cooperació. A través del nostre clúster, desenvolupem junts projectes culturals i oferim als nostres membres i col·laboradors una plataforma per a l’intercanvi constructiu. A més, som un soci actiu de la representació de la Comissió Europea a Barcelona.

La cooperació dels instituts culturals europeus a Barcelona amb les representacions diplomàtiques dels Estats membres de la UE i les institucions locals té una llarga tradició: durant moltes dècades, els instituts culturals han contribuït a impulsar i ampliar la vida cultural a la ciutat de Barcelona i més enllà, ja sigui participant en festivals, organitzant projectes culturals i educatius, convidant a personalitats i experts, o promovent el multilingüisme i l’intercanvi internacional entre Barcelona, Europa i el món.

En el futur, les relacions amb Sud-Amèrica, el Mediterrani i el Nord d’Àfrica exerciran un paper important. Busquem aliances amb institucions locals per a iniciar conjuntament processos d’enteniment i comprensió cultural. Estem convençuts que només així podrem plantejar de manera conjunta, europea i específica les grans qüestions de la nostra epoca sobre la digitalització, els efectes de les pandèmies, la migració, la justícia, la llibertat, la sostenibilitat, la intel·ligència artificial i els conflictes des d’una perspectiva cultural. Així podrem reconèixer la contribució a possibles vies de solució que les expressions i els discursos culturals poden obrir. 

Per a això, ens guiem per una idea central: treballar per a la cultura és treballar per al diàleg i per a la pau.