El 12 de maig de 1921 va ser inaugurat oficialment l’Institut français – Barcelone pel regidor de l’Ajuntament de Barcelona, Nicolau Oliver, i pel director de l’Institut de l’època, Henri Mérimée, entre altres personalitats importants. L’Institut français – Barcelone es dedica a l’ensenyament de la llengua francesa, a la difusió de la cultura francesa i a la promoció del diàleg francoespanyol. 
Al centre de Barcelona, al carrer Moià, l’Institut français ofereix una àmplia gamma d’activitats enriquidores i variades per a tots els públics.
És el lloc d’excel·lència per aprendre o perfeccionar la llengua francesa. Els nostres professors estan a disposició de cada persona per orientar i ajudar a escollir el millor camí d’aprenentatge. L’Institut français- Barcelone és també un centre oficial d’exàmens DELF DALF. També ofereix un gran assortiment d’estades lingüístiques per aprendre o perfeccionar l’idioma i descobrir la cultura francòfona durant unes vacances practicant diverses activitats d’oci.          
L’Institut français-Barcelone disposa d’una mediateca, una sala d’actes de 330 butaques, una sala polivalent i una galeria d’exposicions. Mensualment, l’Institut organitza nombrosos esdeveniments dins de la seva programació cultural: debats d’idees, trobades d’autors, cinema, teatre, dansa, música, exposicions, etc.
L’Institut français en el transcurs dels anys sempre ha representat un lloc obert a tothom, personificant la llibertat d’expressió durant els anys de la dictadura, un lloc freqüentat per persones importants dins de l’àmbit cultural català i francès, tant per assistir a les nostres activitats o cursos com per a presentar les seves pròpies obres.