Esdeveniment amb traducció simultània

El paradigma de la ciutat moderna, racional i sectoritzada està àmpliament qüestionat per l’aparició de nous imperatius ecològics i climàtics i pels grans trastorns recents de la nostra societat. Està sorgint una nova visió, la de la ciutat com un organisme viu que està en constant evolució i que forma un ecosistema, conscient dels seus recursos i del seu patrimoni material i intangible.

L’obra de Vincent Lavergne Arquitectura Urbanisme ha estat fortament compromesa des de la seva creació en 2017 en la relació entre desenvolupament urbà, transició ecològica i progrés social. L’agència compta amb una trentena d’empleats repartits entre París, Marsella, Barcelona i València.

A través de projectes finalitzats o actualment en estudi, la conferència il·lustra l’enfocament de l’agència per a adaptar la ciutat existent als nous imperatius del desenvolupament socioeconòmic, ecològic i climàtic segons tres principis: la diversitat de programes (implantació, intensificació, activació), la diversitat dels sistemes constructius (adaptació, renovació, transformació), la diversitat dels pobles (reinvenció, diversificació, inclusió).

La primera part de la conferència posa en perspectiva durant uns minuts els principals problemes urbans contemporanis amb la nostra història i, més concretament, la història urbana moderna. Grans incendis, epidèmies, guerres i diverses crisis han impactat les nostres ciutats i les nostres societats i les han obligat a adaptar-se, la qual cosa ha portat al sorgiment de noves condicions urbanes i, en particular, noves regulacions i elements de política urbana.

La recent presa de consciència sobre importants avanços en el treball, com el canvi climàtic i la limitació dels recursos, la qual cosa Bruno Latour va cridar, obre un canvi de paradigma i convida a la reflexió.

La segona part ofereix solucions basades en la idea d’hibridació a través de tres tipus de diversitat presents en l’enfocament de l’agència. La diversitat de programes parla d’intensificació urbana; La diversitat de sistemes constructius busca integrar la noció de recursos en sentit ampli i oferir alternatives concretes al tot-formigó. Finalment, la diversitat social, perquè es combinin transició ecològica i progrés social.

La tercera part ho il·lustra mitjançant la presentació de projectes emblemàtics de l’enfocament de l’agència, en particular la transformació d’un gran complex, la construcció d’una torre de fusta a París, la transformació de centres industrials com la fàbrica d’automòbils Packard a Detroit, els grans molins de Corbeil o la fàbrica de cartó de Barcelona transformada en innovador habitatge social. Qüestionar la capacitat del patrimoni industrial per a adaptar-se als nous usos urbans.

L’últim exposarà els grans reptes als quals s’enfronten les metròpolis mediterrànies amb especial atenció a Barcelona i la noció de resiliència a través d’un prisma social i climàtic.

Con la presencia de la librería JAIMES

También te puede interesar

Trobades – conferències

Arquitectura i urbanisme | Adaptar la ciudad amb Vincent Lavergne

lloc

Institut français de Barcelona

Sessions

Dilluns 13 maig 2024
19:00