Us informem que per raons alienes a la nostra voluntat, l’esdeveniment queda ajornat.

En l’agut assaig L’herència de la il·lustració. Ambivalències de la modernitat, Antoine Lilti busca recuperar la complexitat històrica d’aquest moviment cultural i intel·lectual, recordant que aquest no proposava una doctrina filosòfica completament coherent ni un projecte polític comú.

Esdeveniment amb traducció simultània

L’historiador Antoine Lilti és catedràtic del Collège de France « Histoire des Lumières, XVIIIe-XXIesiècle ». Ens explica la necessitat de pensar les “Lumières” com un moviment de gran diversitat per a entendre la seva universalitat.

La il·lustració és moltes vegades invocada com una lluita unívoca contra l’obscurantisme, que només necessita ser actualitzada per a continuar vigent. Les lectures totalitzadores l’associen al culte al Progrés, al liberalisme polític ja un universalisme desencarnat.

No obstant això, com a mostra en aquest llibre Antoine Lilti, l’il·luminisme no proposava una doctrina filosòfica coherent ni un projecte polític comú. Enfrontant-se a autors emblemàtics i altres menys coneguts, l’autor proposa retornar al moviment la seva complexitat històrica i repensar el que li devem: un conjunt d’interrogants i problemes.

La Il·lustració apareix, doncs, com una resposta col·lectiva al sorgiment de la modernitat, les ambivalències de la qual configuren encara avui el nostre horitzó. Partint de les preguntes de Voltaire sobre el comerç colonial i l’esclavitud per a arribar a l’últim pensament de Michel Foucault, passant per la crítica postcolonial i els dilemes del filòsof enfront del públic, L’herència de la il·lustració ofereix així una imatge profundament renovada d’un moviment que hem de redescobrir perquè mai deixa de parlar-nos.

Antoine Lilti

Antoine Lilti es director de estudios de la EHESS desde 2011. Antiguo alumno de la École normale supérieure, es catedrático y doctor en historia. Además, fue director de la revista Annales, histoire, sciences sociales de 2006 a 2011. Su trabajo se centra en la historia social y cultural del siglo XVIII. Ha publicado dos libros: Le Monde des salons. Sociabilité et mondanité à Paris au XVIIIe siècle (Fayard, 2005) y Figures publiques. L’invention de la célébrité (Fayard, 2014).

Amb la presència de la llibreria JAIMES.

También te puede interesar

Presentacions literàries

ESDEVENIMENT AJORNAT | Antoine Lilti | La herencia de las “Lumières”

lloc

Institut français de Barcelona

Sessions

Dimarts 09 abr. 2024
19:00