La segona edició de la Biennal de Pensament Ciutat Oberta tindrà lloc del 13 al 18 d’octubre i es presenta com un moment de trobada col·lectiva per mirar endavant i reflexionar sobre els escenaris de futur i les possibilitats que s’obren en un moment de gran incertesa, que també ens permet repensar el món tal com el coneixem.

La Biennal va néixer el 2018 per connectar el debat sobre el paper de les ciutats d’avui amb els grans reptes de la societat contemporània, partint de la convicció que les ciutats són justament els principals escenaris de les transformacions globals. Enguany, aquest propòsit arriba en un nou context, marcat per l’abast mundial de la pandèmia, que ha fet evident la nostra interdependència i ha revelat, un cop més, els límits d’un sistema esgotat.

Avui ens trobem davant d’escenaris d’incertesa que semblen conduir-nos a un mateix lloc: la negació del futur. Però aquesta situació també obre la possibilitat de canvis profunds i té la capacitat de fer-nos replantejar un mode de vida que ha quedat ja per sempre trastocat. Què pot emergir d’aquesta crisi? Quines noves paraules necessitem per donar sentit i co-crear el món que està naixent?

En aquesta edició de la Biennal, el CCCB proposa un programa que, combinant el format presencial i l’audiovisual, posarà l’accent en la necessitat de pensar aquest món incert, compartint dubtes i possibilitats, i fent d’aquesta exploració una celebració de la ciutadania. Amb debats i conferències, però també amb poesia, música i diferents intervencions teatrals i artístiques, proposem parlar del nostre vincle amb el planeta i la resta d’espècies, qüestionar els sistemes d’exclusió que segueixen dividint les persones, reflexionar sobre quina idea de llibertat ens queda després del confinament i, sobretot, compartir tots aquells futurs que puguin fer millor la nostra vida col·lectiva.

Les veus del planeta

13 octubre 2020 | 17.30-19.00

Debats

Els humans hem narrat el món infinites vegades, encavalcant tota mena de relats, imaginant, explicant i posant paraules al nostre lloc en el planeta. Però avui els discursos dominants emparen una explotació insostenible dels recursos i el menyspreu envers les altres formes de vida. Immersos en aquesta mirada antropocèntrica, hem perdut el vincle amb l’entorn i hem oblidat que ni la nostra història ni el nostre futur no es poden escriure sense els de la resta d’habitants de la Terra. Potser és l’hora de recosir aquesta ferida oberta i de començar a escoltar les altres històries, les dels no humans. Sabrem així refer el nostre vincle amb la Terra?

En aquesta sessió, la filòsofa francesa Vinciane Despret presentarà la seva lectura performàtica «Fonocè», en la qual, acompanyada per l’artista Antoine Bertin, ens descobrirà un paisatge sonor creat per animals no humans. Tot seguit, podrem escoltar les reflexions de la filòsofa i biòloga Donna Haraway, pionera en repensar la nostra relació amb la resta d’espècies vives i autora d’una obra que ha capgirat el diàleg entre humanitats i ciència. La cantant Maria Arnal posarà música a les paraules de Haraway i s’hi afegiran les escriptores María Sánchez i Irene Solà que, en simbiosi, entrellaçaran històries i faran créixer, a tres veus, un liquen fet de paraules.

La sessió es podrà veure també per streaming.

El mirall del racisme

14 octubre 2020 | 17.30-19.00

Debats + Música

La recent onada de protestes contra la discriminació racial arreu del món ha posat en evidència que el racisme de les societats occidentals està arrelat als mateixos fonaments del sistema, fins al punt que encara avui determina allò que quotidianament percebem com a propi i normal. Haver de viure fora d’aquests límits pot implicar una vida sense condicions d’igualtat i dignitat. Des de fa temps, però, múltiples veus han repensat la comunitat des de la reivindicació de la diferència i buscant la unitat en allò que ens separa. Quins passos hem de fer per construir una societat on la diferència no sigui sinònim de discriminació?

La periodista Tania Adam, especialitzada en societats africanes i diàspores, conduirà aquest diàleg on es traçarà una genealogia dels racismes a l’Estat espanyol, s’analitzarà la situació actual i s’observaran perspectives de futur. Hi participarà l’advocada i activista gitana Pastora Filigrana, el professor Mostafà Shaimi, expert en racismes i diversitat religiosa, l’activista i acadèmica afrofeminista Esther (Mayoko) Ortega, i també la filòsofa francesa Elsa Dorlin, que investiga els sistemes de dominació a la intersecció entre gènere, raça i sexualitat. L’artista afrobanyolí Daura Mangara posarà música a la sessió amb algunes de les seves cançons contra la discriminació racial.

Trobades – conferències

Biennal de Pensament Ciutat Oberta 2020

lloc

Plaça de Joan Coromines

Sessions

Dimarts 13 oct. 2020
17:30
Dimecres 14 oct. 2020
17:30