CONCERT _ Cor de cambra Les Éléments

Dilluns 29, 20h

A l’ocasió de la presidència de l’Euroregió Pirineus-Mediterrani per M. Martin Malvy, president de la regió Migdia-Pirineus , el cor de cambra Les éléments actuarà el 29 d’octubre 2012 a l’Institut francès – Barcelona i sota la direcció de M. Joël Suhubiette, donarà un concert dedicat a les cultures mediterrànies a través de la seva música sacra. Interpretaran tant obres de compositors dels segles XVI, XVII i XVIII com creacions contemporànies.
 
Creat a Tolosa l’any 1997, el cor de cambra Les éléments, dirigit pel seu fundador Joël Suhubiette, s’ha reafirmat en pocs anys com un dels principals actors de la vida coral francesa. L’any 2005, va estar guardonat amb el Premi “Liliane Bettencourt” en cant coral i l’any 2006, va estar nomenat conjunt de l’any en les “Victoires de la Musique classique”.
Instrument d’alt nivell al servei de la creació contemporània, defensor del repertori “a cappella”, crea obres de Zad Moultaka, Philippe Hersant i també Ton That Tiêt. Atent a la restitució de l’antic repertori, interpreta, també, a Bach, Monteverdi, Schütz i Purcell, diverses peces de Mozart i Haydn així com diversos compositors del barroc francès.    
El cor de cambra Les éléments, sovint, és convidat per directors de renom (P.Herreweghe, C.Rousset, E.Krivine) i col·labora amb l’Orquestra nacional del Capítol de Tolosa, l’Orquestra de cambra de Tolosa, i l’Orquestra barroca de Montauban. Des del 2008, és convidat, regularment, a Paris per l’Òpera Còmica, el Teatre dels Champs-Elysées i el “Cercle de l’ Harmonie” per a produccions escèniques.
 Les éléments graven sota la direcció de Joël Suhubiette per les discogràfiques L’Empreinte Digitale, Hortus, Virgin Classics i Naïve.
 Mécénat Musical Société Générale és el principal mecenes del cor de cambra Les éléments.
 
Després d’estudiar música al Conservatori de Tolosa, Joël Suhubiette, ràpidament, sent una gran passió pel repertori coral. Comença el seu trajecte professional cantant amb Les Arts Florissants  i William Christie, més endavant, coneix a Philippe Herreweghe i els seus conjunts amb els quals cantarà durant dotze anys. Aquesta cooperació serà determinant i li permetrà treballar sobre un gran repertori de quatre segles de música vocal. Des de l’any 1990, i durant vuit anys, l’eminent cap li atorga el paper d’assistent.
Desitjós de treballar en la restitució de l’antic repertori, Joël Suhubiette dirigeix a Tours, des del 1993, l’Ensemble Jacques Moderne, format d’un cor de 16 cantants professionals i d’un conjunt d’instruments antics especialitzat en la polifonia del segle XVI i el repertori barroc del segle XVII.
Des de la seva creació l’any 1997, Joël Suhubiette dedica la major part de la seva activitat al cor Les éléments , explorant la creació contemporània, l’excel·lent repertori del segle XX a cappella, així com l’oratori barroc i clàssic.  
Tot i que Joël Suhubiette està particularment lligat a defensar el repertori a cappella, també interpreta oratoris i cantates amb diverses orquestres i conjunts instrumentals francesos; i dirigeix un altre repertori vocal que és l’òpera en el Festival de Saint-Céré, a l’Òpera de Massy i a l’Òpera de Dijon.
Joël Suhubiette ha gravat una vintena de discs per les discogràfiques Virgin Classics, Hortus, Caliope, Ligia Digital, Naïve i l’Empreinte digitale. Des de l’any 2006, és director artístic en el Festival de Músiques des Lumières de l’Abbaye-École de Sorèze en el Tarn. L’any 2007, ha estat condecorat “Chevalier des Arts et des Lettres”.
 
Programa:
 
1. Salomone Rossi (1570-1630)
Barekhu – Kaddish (en hebreu i en arameu)
 
2. Antonio Lotti (1665-1740) - Crucifixus, à 8 voix (en llatí)
 
3. Zad Moultaka (1967)
Mèn èntè - Sur un texte de Halaj Pour cinq voix d’hommes (en àrab)
 
4. Tomás Luis de Victoria (1548-1611) - O vos omnes (en llatí)
 
5. Alexandros Markeas (1965)
Trois fragments des bacchantes (2009) - (en grec antic) - Sur des textes d’Euripide
Commande du choeur de chambre les éléments
 
6. Carlo Gesualdo (1560-1613)
Répons des ténèbres du samedi saint - Jerusalem, surge O vos omnes (en llatí)
 
7. Zad Moultaka (1967) - Lama sabaqtani (2009) (en arameu) 
Inspiré par les Sept dernières paroles du Christ en croix
Commande de Musique Nouvelle en Liberté
 
 
Entrada: 35€, 20€ pels estudiants de l’IF-B i els usuaris de la mediateca. Reserves fins el 25 d’octubre a l'Institut.

 

Photographie ©François Passerini.

Compartir: