Guy Delisle a l’Institut francès – Barcelona.

El passat dijous 19 d’abril, a les portes del saló anual del còmic a Barcelona (el FICOMIC, del 3 al 6 de maig), l’IF-B va rebre una de les veus més importants del 9è art a França: Guy Delisle! Aquest va donar una conferència a la mediateca de l’Institut, en la qual hi van assistir un centenar d’adeptes del dibuixant.    

Guy Delisle va començar presentant el seu recorregut professional, amb documents gràfics de suport.  Nascut a Quebec, el jove il•lustrador s’instal•la a Montpellier amb només 25 anys. Per a ell, « és a França on el còmic sap renovar-se millor ». Després d’haver treballat per uns estudis  d’animació a Àsia, torna definitivament al còmic, el seu primer amor.     

De la seva estada a Àsia, treu dos àlbums autobiogràfics publicats l’any 2000: Shenzhen (Chine) i Pyongyang (Corea del Nord). Hi reflexa amb malícia i humor els costums culturals, les tradicions i altres « rareses » que un Occidental com ell pot trobar a Àsia. Paral•lelament, dibuixa la sèrie de Louis, inspirada en els seus records d’infantesa i en la seva experiència com a pare jove. 

L’any 2007, torna cap els quaderns de viatge amb Chroniques birmanes, en el qual relata un any viscut a Rangoun amb el seu fill petit Louis i la seva dona, que treballa per a Metges sense Fronteres. Dos anys més tard, s’instal•la amb la seva petita família més una nova filla, l’Alice, a l’Est de Jerusalem, durant un any. Lògicament, les Chroniques de Jérusalem apareixen en el 2011! És l’àlbum que ha vingut a presentar a Barcelona.

Quin àlbum…! 330 pàgines de dibuixos, tonalitats gairebé exclusivament grises, de vegades alguna tintada de blau pels mesos d’hivern, i algunes tonalitats marrons per l’estiu. El punt fort de Guy Delisle resideix en l’alternança entre la petita història – els horaris impossibles, els cubells de brossa que no es buiden mai, les bromes dels nens –  i la gran: la del conflicte israelo-palestí, de la por al quotidià, bombes que van caure a Gaza en el moment de la Operació Plom Fos. Associat a una línia de dibuix apurada, aquesta separació permanent entre anècdotes del quotidià i explicacions històriques sempre sedueix al lector. Ens donen atacs de riure, plorem i aprenem coses.                          
Guy Delisle va explicar als seus lectors la gènesi d’aquest àlbum i el seu procés de creació. Va concloure la seva presentació responent ell mateix a dues preguntes que té per costum de rebre: « sí, tot és real en aquest àlbum », i « el proper destí? No hi ha cap, a partir d’ara, ens quedem a Montpellier! ».

Guy Delisle que va venir amb la família, va poder aprofitar una mica el sol primaveral de Barcelona, el divendres al matí. Després va anar al Liceu francès, on es va trobar amb alumnes de Première i de Terminale treballant sobre la novel•la gràfica; i després a la Universitat de Barcelona. En allà, es va expressar davant d’una trentena d’estudiants que semblaven molt entusiasmats amb la trobada. 

La visita de Guy Delisle a Barcelona ha marcat el inici del cicle « Festa del còmic » organitzat a l’IF-B fins el mes de juny. Les properes cites que no s’han de perdre: un concert de dibuixos el dimecres 25 d’abril amb Max, Charles Berberian, Pascal Comelade, i els músics del Bel Canto Orquestra, i més endavant una trobada amb Chantal Montpellier, un taller per a nens, una exposició col•lectiva entorn al guionista francès Zidrou i de cinc dibuixants catalans, i diverses projeccions de pel•lícules entre les quals: Persépolis, Les Aventures d’Adèle Blanc-Sec, Titeuf, i Le Chat du Rabbin… guanyador del Cèsar 2012 per la millor pel•lícula d’animació!
Enlaces relacionados
Compartir: