(1001 Kb)
Cicle literatura i realitat

La novel·la de la realitat

«Una novel·la és un mirall que es passeja per una gran carretera. A vegades reflecteix als vostres ulls el blau del cel, a vegades el fang del camí.» Tothom coneix la declaració de Stendhal, per a defensar Le Rouge et le Noir. Cap moralisme llavors, però la difícil exigència de la veritat.

De la novel·la policíaca a l’autoficció, del retrat a l’enquesta, la novel·la contemporània es confronta constantment a la realitat, se’n nodreix, la transforma o la revela. Els quatre escriptors invitats en el marc d’un cicle de trobades literàries a l’Institut francès-Barcelona representen, cadascun a la seva manera, un mateix interrogant al món que ens envolta: una ocasió per a fer una síntesi sobre les relacions múltiples i canviants entre la ficció i la realitat.   

De la novel·la policíaca i política de Didier Daeninckx a la reconstitució per Morgan Sportès d’un fet divers tan molest que es torna insostenible. Del retrat subjectiu i espedeçat de l’inquietant Limonov per Emmanuel Carrère a l’evocació per Anne Wiazemsky d’una trobada i d’una generació en el moment d’escollir: quina imatge del món reflecteixen els escriptors d’avui?

Compartir: