Diptyque (1379 Kb)
EXPOSICIÓ – Landscape Scale / L'échelle du paysage - L'escala del paisatge
Fotografies, texts i serigrafies de Edouard Decam. Del 13 de juny al 31 de juliol.

« Maig de 2007, 5.30h, el mòbil sona, el cel s’aclareix, el sac de dormir està cobert d’una rosada matinal. (…) El trípode a la motxilla, començo a escalar una carena per a localitzar una bona perspectiva, treure una imatge freda i frontal, la immensitat d’una gran quantitat d’aigua. En aquests moments tinc la impressió de poder sentir el paisatge en els seus límits, poder entendre el meu lloc en aquests paratges, sentir una escala del paisatge. »

Necessito el paisatge.
 
Landscape Scale és un recorregut de cinc anys a través dels Pirineus. L’exploració d’aquestes valls, i les ganes de descobrir lligams improbables entre la construcció i la natura, han conduit aquesta recerca artística. Observar els llaços que es creen entre l’arquitectura i el paisatge, les preses, el formigó armat, els penya-segats, les escales o els camins de muntanya. Observar un moviment imperceptible, una retenció d’aigua. En les connexions que s’estableixen es troba aquesta relació que, de mica en mica, transforma l’arquitectura en un element natural del lloc. En les unions i els límits, en les confrontacions i les similituds es construeix un nou paisatge dins del paisatge. L’arquitectura es torna llavors, reveladora, sublima la natura, defineix un territori i em permet immergir-me, fondre’m en ell, conèixer-lo.                              
 
« Pujo fins a dalt del penya-segat, sobretot sense relliscar, davant meu l'aigua infinita i estàtica, una relació de formes, traces, camins, boscos, aigua, que busquen els contorns de la muntanya per a fondre-s’hi millor, l’atracció terrestre m’atrau massa, aplana aquesta massa immòbil, crea el fons de la vall. (…) Faig una foto rere l’altra, la presa ja no és més que una part del paisatge, un nou penya-segat, immens, l’aigua. »
 
 

Edouard Decam, nascut a Libourne l’any 1978, és un arquitecte i artista francès.

És arquitecte de formació (es va llicenciar a l’ENSAP, a Bordeus, l’any 2003), ha col•laborat amb diverses agències a França i Espanya abans de dedicar-se completament a recerques artístiques.                     

L’any 2006, va ser premiat amb la beca Fondation EDF per a joves arquitectes, aleshores va realitzar el projecte L’eau, les barrages, le paysage (l’aigua, les preses, el paisatge) que marcarà la direcció de les seves futures recerques. 
 
Des de llavors la seva feina és treballar l’arquitectura, considerant-la com un mirall del paisatge. Edouard Decam es dedica a observar les influències de la seva empremta i els lligams que constitueix amb el seu entorn. El seu treball s’inscriu en un procés d’identificació dels límits que defineixen el territoris: zones de contacte.
 
Inauguració: el dimecres 13 de juny, a les 20.30h.
 
Activitat relacionada amb l'exposició: Taula rodona "Arquitectura i paisatges", dimecres 13 de juny, a les 19h. Amb la participació de Hélène Saule Sorbe, professora d’arts plàstiques a la Universitat de Bordeus, Gustau Gili Galfetti, arquitecte y professor a la Universitat de Barcelona, i Martí Peran, professor de teoria de l'art a la Universitat de Barcelona. Intercanviaran opinions amb l’artista sobre la relació entre l’arquitectura i el seu entorn. Moderadora: Andrea Rodriguez Novoa.
 
Exposició a la galeria del Institut.
Entrada gratuïta.
Enlaces relacionados
Compartir:  
Enviar
Normes d'ús
- Aquesta és l'opinió dels usuaris, no de Institut Français.
- Els comentaris contraris a les lleis espanyoles, injuriants o difamatoris seran eliminats, així com aquells que considerem que estiguin fora del tema o continguin publicitat.