DOCfield>16 · Rostres velats: Immigration Files de Seba Kurtis

Fins el 23 de juny

La Galerie

Entrada lliure l En col·laboració amb la Fundació Photographic Social Vision


 

 

L’exposició “Rostres velats: Immigration Files” explora les conseqüències psicològiques de la immigració, un fenomen clau en l’Europa actual. El fotògraf argentí Seba Kurtis empra com a punt de partida les seves pròpies vivències a l’exili i la clandestinitat (va viure durant cinc anys en situació irregular a Espanya) per apropar-se a les vides i els rostres de les persones que es veuen forçades a fugir dels seus països a la recerca d’un futur millor. La seva obra documental explora l’aspecte invisible de la migració o les seqüeles profundes sobre la condició humana.

 

Kurtis utilitza la seva càmera per enregistrar les condicions de vida d’aquestes persones, però va més enllà. A l’hora de revelar els negatius, els sotmet a diversos tractaments que impliquen l’alteració o l’eliminació parcial dels rostres de les persones i els llocs retratats. Fruit d’aquestes intervencions, la imatge final reflecteix un desgast que reprodueix de forma eloqüent la violència psicològica i existencial, la claustrofòbia i l’angoixa que acompanyen la clandestinitat. Manipulacions colorimètriques imiten els sistemes de detecció de presència humana utilitzats a les fronteres; negatius submergits en aigua salada representen les rutes marítimes, perilloses i, de vegades, mortals que els migrants, refugiats i sol·licitants d’asil emprenen per arribar a l’anomenada “terra promesa”. Rostres encoberts posen en relleu els processos de deshumanització i pèrdua d’identitat, propis dels processos migratoris.

 

 

Seba Kurtis

 

Seba Kurtis (Argentina, 1974) va créixer a Buenos Aires durant la dictadura. La seva família de classe mitjana va perdre els seus béns durant la crisi econòmica dels anys vuitanta. Kurtis va estudiar periodisme i fou activista polític. Amb l’arribada de la crisi econòmica i política de 2001, es va veure obligat a emigrar a Espanya on va passar més de cinc anys com a immigrant il·legal. Aquesta experiència va esdevenir la principal font d’inspiració per a la seva feina, que explora els estats d’irregularitat i el seu impacte sobre l’individu i la societat.  

 

 

 

 

Aquesta exposició forma part de la ruta Sarrià-Sant Gervasi de DOCfield>16.

ltres rutes i més informació a: www.docfieldbarcelona.org

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

Fins el 23 de juny

La Galerie

Entrada lliure l En col·laboració amb la Fundació Photographic Social Vision

 

 

 

Compartir: