EXPOSICIÓ · Sax Inspiració, Melodies gràfiques de caricaturistes i dibuixants de Valònia-Brussel·les

Fins el 26 de maig  

Sala Polivalent 

Entrada lliure l Exposició realitzada per Wallonie-Bruxelles International amb la col·laboració de l'Associació Internacional Adolphe Sax

 

A l’ocasió de la celebració el 2014 del bicentenari del naixement del való Adolphe Sax genial inventor d'instruments de música entre els quals el saxofon, es van contactar 30 artistes per tornar a visitar el personatge d’Adolphe Sax, la seva invenció, la seva bogeria creadora. La petició era senzilla, el resultat a l’altura de les esperances: 30 dibuixos, 30 idees, 30 Sax diferents!

 

El 2016, aquesta exposició realitzada per Wallonie-Bruxelles International a Bèlgica arriba a l’Institut francès de Barcelona!

 

Els saxofonistes de l’EMMSA, l’escola de música de Sant Andreu, van acompanyar el vernissatge de l’exposició.

 

 

A propòsit de Adolphe Sax

 

 

 

Antoine-Joseph Sax va néixer a Dinant, Bèlgica.

Els seus pare i mare eren dissenyadors d'instruments, qui van fer diversos canvis al disseny de la trompa. Adolphe va començar a fer els seus instruments propis a una edat primerenca al taller del seu pare. Així doncs, va presentar dos de les seves flautes i un clarinet a una competició a l'edat de 15 anys. També va estudiar interpretació d'aquests dos instruments així com cant al École royale de musique de Brussel·les.

Havent-hi deixat l'escola, Sax va començar a experimentar amb dissenys d'instrument nous, mentre els seus pares van continuar fent instruments convencionals per portar diners a casa. La primera invenció important d'Adolphe era una millora del disseny del clarinet baix, el qual va patentar a l'edat de 24. Sax es va establir permanentment a París a l'any 1841 i va començar a treballar en un conjunt nou d'instruments que va exhibir allà a 1844. Aquests eren cornetes naturals, i encara que no hi hagi inventat l'instrument ell, els seus exemples eren tant més exitós que aquells dels seus rivals que van esdevenir coneguts com a saxhorns. Varien dins aproximadament set mides diferents, i van pavimentar el camí fins a la creació del fliscorn. Avui, els saxhorns són de vegades utilitzats en concerts de bandes i orquestres. El saxhorn també és l'antecedent del modern euphonium (bombardí).

 

 

Sax també va desenvolupar la família del saxotromba, instruments amb vàlvules de llautó amb un diàmetre més estret que els saxhorns, a 1845, encara que van sobreviure molt poc temps.

 

 

Els saxhorns es van estendre ràpidament per tot el món. Les vàlvules del saxhorn van ser acceptades i són en gran part inalterades avui. Els avenços fets per Adolphe Sax van ser aviat seguits pel moviment de banda de llautó britànic que exclusivament va adoptar la gamma del saxhorn. La Jedforest Instrumental Band, es va formar al 1854, i la Hawick Saxhorn Band al 1855, dins de les fronteres escoceses, una dècada després que els models de saxhorn estiguessin disponibles.

 

 

Al voltant de 1840 Sax va inventar el clarinette-bourdon, un primerenc i fallit disseny de clarinet contrabaix. Va desenvolupar, al voltant d'aquest temps, l'instrument pel qual és ara més conegut, el saxofon, patentat al 1846. El saxofon va ser inventat per a l'ús en orquestres i bandes de concert. El compositor Hector Berlioz va escriure per aquest nou instrument durant 1842. A l'any 1846 Sax hi havia dissenyat, sobre el paper, una gamma sencera de saxofons (de sopranino a subcontrabaix). Tot i que mai esdevenien instruments orquestrals estàndards, els saxofons li van donar la seva reputació i li van assegurar una feina, ensenyant al Conservatori de París, al 1857. Sax va continuar fent instruments més tard dins la seva vida i presidia la nova classe de saxofon al Conservatori de París.

Va morir en 1894 a París i va ser enterrat al Cimetière de Montmartre a París.

 

 

  

 

Fins el 26 de maig   

Sala Polivalent 

Entrada lliure l Exposició per Wallonie-Bruxelles International amb la col·laboració de l'Associació Internacional Adolphe Sax

 

 

Compartir: