Feliços els feliços
TROBADA AMB UN AUTOR_Yasmina Reza Feliços els feliços

Dilluns 15 de setembre, 19.30h - Mediateca 

   

Actriu, realitzadora, dramaturga d’èxit, però també novel•lista Yasmina Reza es dedica amb precisió a la condició humana, posant-la al centre de la seva obra. Al 2013, jugant sobre una referència explícita de les vuit Beatituds enunciades per Christ en el seu Sermó sobre la muntanya (Matheu 5-3), Heureux les heureux submergeix directament al lector en una altra interpretació de la realitat a través d’un seguit de monòlegs presentant a 18 personatges de caràcter turmentat. Una veritable obra de teatre romanesa que ha sabut captivar al públic rebent el mateix any, el premi literari Marie Claire de la novel•la femenina i del i del diari Le Monde.

Relacions extramatrimonials, tendències sadomasoquistes, insatisfaccions sexuals i fantasies consumades, ruptures, decepcions i, també, finals feliços. En aquesta novel•la Yasmina Reza entrellaça les vides de divuit personatges que sembla que no tinguin res a veure. Però a mesura que el lector és hipnotitzat per les veus que configuren la trama, anirà descobrint unes relacions inesperades. Així, la rutina dels Hutner es veu interrompuda quan l’obsessió del seu fill per la Céline Dion es torna patològica. I el psiquiatre del noi, l’Igor Lorrain, viu un apassionat retrobament amb un antic amor, l’Hélène, casada amb en Raoul Barnèche, un jugador de bridge capaç d’enfurir-se fins al punt d’empassar-se una carta…
L’escriptura de Reza es desplega en múltiples variacions en què el lector distingeix amb claredat la veu de cada protagonista. Aquesta novel•la coral és una cínica, insolent i de vegades hilarant dissecció de l’ànima humana, però també una reflexió sobre la brevetat del nostre pas per la vida, i sobre la importància d’assumir una existència plena.

«Amb una immensa sensibilitat i un humor redemptor, Reza firma la seva gran novel•la de la desolació humana» (Jean Birnbaum, Le Monde); «El que estructura el llibre i alhora el fa esclatar són les escenes de la vida conjugal, d’una rara violència. Una cosa així com un Ingmar Bergman ennegrit per Thomas Bernhard» (Jérôme Garcin, Le Nouvel Observateur).

Yasmina Reza va néixer a París. El seu pare, nascut a Moscou, descendent d’una família jueva expulsada d’Espanya per la Inquisició i que es va refugiar a l’Uzbekistan, i la seva mare, violinista d’una família de jueus hongaresos, es van conèixer a París. Ha rebut els premis més prestigiosos per les seves obres teatrals (com el Molière, el Laurence Olivier i el Tony), entre les quals destaca Art. De la seva obra narrativa, en català s’han publicat Una desolació —«Poques vegades hi ha tantes raons per recomanar una novel•la com en aquest cas» (María Bengoa, El Correo)—; En el trineu de Schopenhauer —«Un excel•lent llibre compacte, que es llegeix d’una tirada, i que malgrat la seva divertida crítica sobre l’obstinació d’oferir un sentit a la vida, ens transmet una melancolia commovedora» (Jacinta Cremades, El Cultural)—; i L’alba el capvespre o la nit —«Tens una obra mestra a l’abast de la mà. Això suposa una raresa absoluta i hauries d’aprofitar l’oportunitat» (Arcadi Espada, El Mundo).

Entrada lliure- Traducció consecutiva 

 

 

 

Compartir: