CICLE DE CONFERÈNCIES · L'enigma de la fotografia

dimarts 5 i dimecres 6 de abril, 18h

Teatre IFB

Entrada gratuïta l Traducció simultània l Reserves a colectania@colectania.es


Aquest cicle de conferències està organitzat amb motiu de l'exposició "Tota fotografia és un enigma" que es presenta a Foto Colectania fins el 21 de maig.

 

DIMARTS 5

La singularitat de la fotografia per Michel Frizot

 

18h - Què “és” una fotografia?

Contràriament al que es creu, una fotografia no és un registre automàtic i objectiu de “la realitat”. Ve determinada pel funcionament del dispositiu, està feta per un fotògraf que pren un seguit de decisions (o no), que té unes intencions (o no) i que lluita amb un "subjecte" retratat. A més d’estar condicionada per aquests elements, el sentit de la imatge fotogràfica està sempre influenciada pel seu context original.

 

 

19h - Quines fotografies per a la història?

La història canònica de la fotografia va ser construïda a partir de conceptes i imatges molt selectives. Sobre quina base podem reconsiderar totes les pràctiques fotogràfiques? Quins són els criteris "fotogràfics" que permetrien integrar les categories que van ser rebutjades?

 

 

 

Michel Frizot és historiador i teòric de la fotografia, disciplina en la qual ha desenvolupat un paper capdavanter a França, treballant pel reconeixement de totes les pràctiques fotogràfiques en els seus diversos contextos de creació i recepció.

 

DIMECRES 6

Filmar. Fotografiar. Mirar. per Cédric de Veigy

 

18h - Part I: Jean-Luc Godard

19.30h - Part II: Wim Wenders

 

Els primers anys de la dècada de 1960 van marcar el començament d'una cultura fotogràfica de masses. Dos directors, Jean-Luc Godard, Al final de l'escapada (1960), Una dona casada (1964), i Wim Wenders, Alícia a les ciutats (1974), escenifiquen personatges que tracten amb fotografies Els cineastes escodrinyen els fonaments fotogràfics del nostre imaginari mediàtic i tracten potser de percebre fins a quin punt les fotografies ajuden a les persones a orientar la seva existència.

 

 

Cédric de Veigy és investigador de fotografia i cinema i professor a l'École Nationale Supérieure de Création Industrielle, París.

 

dimarts 5 i dimecres 6 de abril, 18h

Teatre IFB

Entrada gratuïta l Traducció simultània l Reserves a colectania@colectania.es

 

 

 

Compartir: