CONFERÈNCIA - PSICOÀNALISI

Els trastorns alimentaris, una lectura històrica i una perspectiva terapèutica.

Divendres 27 d'abril, 19.30h.

En el nostre treball, partim de la constatació general d’una amplificació dels trastorns de la conducta alimentària amb fixació sobre l’oralitat especialment en el registre de la obesitat i d’una certa uniformitat dels tractaments, corresponent a una pobresa teòrica oposada a la complexitat del problema.              

Primer, examinarem els trastorns alimentaris des d’una perspectiva històrica, és a dir, la seva inscripció progressiva en el camp de la patologia i els tractaments proposats. Una revista de literatura sobre el tema desemboca a la prova de què la majoria de les exploracions donen uns resultats contradictoris, el que confirma el caràcter extremadament heterogeni d’aquestes patologies. 
A continuació, alguns exemples clínics de diferents trastorns mostren la necessitat de passar per sobre del descriptiu per a buscar hipòtesis que donin suport a l’acció terapèutica. 
Finalment, proposem a títol paradigmàtic, un examen més específic del fenomen de la « obesitat » que ens ha permès identificar un nou concepte «l’engreix psíquic», que pot convertir-se en un instrument de comprensió i d’acció terapèutica.       
La creació de conceptes específics pel funcionament psíquic dels TCA posa en evidència les diferents obsessions de cada persona, i per consegüent, dels possibles camps d’intervenció. El nostre seguiment demostra, en el seu estat avançat, l’evident interès de prendre consciència dels procediments amb els quals l’individu desapareix en benefici d’un cos que fa present un sentit amagat; un repte per al treball terapèutic.   
 
Entrada gratuïta.
Compartir:  
Enviar
Normes d'ús
- Aquesta és l'opinió dels usuaris, no de Institut Français.
- Els comentaris contraris a les lleis espanyoles, injuriants o difamatoris seran eliminats, així com aquells que considerem que estiguin fora del tema o continguin publicitat.