TROBADA AMB UN AUTOR · Las almas heridas de Boris Cyrulnik

dimecres 17 de febrer, 19.30h

Mediateca de l'Institut français-Barcelone

Entrada lliure · Traducció simultània · En col·laboració amb Gedisa Editorial

 

 

El llibre

 

El passat deixa traces inesborrables en el desenvolupament de l’individu? Boris Cyrulnik, considerat com el pare de la resiliència, posa les principals premisses del procés de resiliència que ajuda als nens a superar els seus traumes i a seguir endavant. Les âmes blessées és un llibre sobre les ferides de la infància, la necessitat d’explicar i els mecanismes de la memòria. El neuròleg explica les seves primeres experiències en psiquiatria quan aquesta s’instaura com a nova disciplina, desenvolupant llavors les seves principals tesis sobre la resiliència. Concentrant-se en la seva pròpia experiència i les seves reflexions personals, viatja al seu passat i al de la medecina mental.

"A causa de la guerra, del fracàs de la meva infància, m’ha entrat la ràbia de comprendre de molt jove. He cregut que la psiquiatria, ciència de l’ànima, podia explicar la bogeria del nazisme. He pensat que el dimoni era un àngel boig i que s’havia de curar per fer tornar la pau.

Aquesta idea infantil m’ha portat a un viatge de cinquanta anys, apassionant, lògic i alhora, insensat. Aquest llibre és el diari de bord. Per dominar aquest món i no morir, s’havia d’entendre, era la meva única llibertat.

La necessitat de tornar coherent el caos afectiu, social i intel·lectual m’ha fet totalment psiquiatra des de la meva infància. Cinquanta anys d’aventura psiquiàtrica m’ha donat moments de felicitat, algunes proves difícils, el sentiment d’haver estat útil i el balanç d’algunes equivocacions.

El meu gust per aquesta especialitat és una confessió autobiogràfica. La història d’aquests cinquanta anys explica també com he travessat el naixement de la psiquiatria moderna, des de la criminal lobotomia, l’humiliant palla en els hospitals, el preciós Lacan, la noble psicoanàlisi malgrat les seves desviacions dogmàtiques, l’útil farmacologia esdevinguda abusiva quan ha volgut explicar tot el psiquisme, la calma que m’ha aportat la teoria de l’afecció, en la qual la resiliència, el meu capítol preferit, estudia una nova manera de comprendre i d’alleujar els sofriments psíquics.

Aquest llarg camí m’ha dut a intentar explicar, a alleujar i de vegades a curar els patiments psíquics. M’ha donat el plaer d’entendre i la felicitat de guarir les ànimes ferides." Boris Cyrulnik. 

 

Sobre l’autor

 

 

 

 

Boris Cyrulnik és un neuròleg, psiquiatra, etnòleg i psicoanalista francès. Director d’ensenyament des de 1996 a la Facultat de lletres i ciències humanes de Toulon. Boris Cyrulnik és sobretot conegut per haver desenvolupat el concepte de «resiliència» (tornar a néixer del seu sofriment). Col·labora regularment amb especialistes reconeguts, com la primatòloga Jane Goodall o el paleontòleg Coppens. També és un home compromès a favor de la protecció dels animals.

 

Gedisa ha publicat en castellà la majoria dels seus escrits, com  Quand un enfant se donne « la mort »Les Vilains Petits CanardsLe Murmure des fantômesSous le signe du lien. 

  

 

 

 

 

dimecres 17 de febrer, 19.30h

Mediateca del Institut français-Barcelone

Entrada lliure · Traducció simultània · En col·laboració amb Gedisa Editorial

 

Compartir: