Programa (214 Kb)
CONFERÈNCIA - La Bible de Moutier-Grandval

Conferència per Jean-Louis Walther. Dilluns 26 de març, 19h.

La Bíblia de Moutier-Grandval és un manuscrit que va ser produït en el monestir imperial de Saint-Martin de Tours cap el 835. En aquesta època, l’Imperi carolingi queda afectat pels problemes polític-religiosos que conduiran a la declaració temporal i vergonyosa del successor de Carlemany, Louis le Pieux. En mig d’aquesta tempesta, d’un joc subtil d’interessos dels grans del poder i dels bisbes, neix un monument espiritual i artístic excepcional, la Bíblia de Moutier-Grandval. Les seves quatre il·lustracions en plena pàgina fan d’aquesta, la Bíblia completa més antiga d’Europa del nord dels Alps amb il·lustracions narratives.      

Després del seu descobriment a finals del 1821, a les golfes de la casa dels canonges del Capítol de Moutier-Grandval a Delémont (Jura Suïssa), abandonada per aquests després de la invasió de Napoleó en el 1793, va ser venuda a un antiquari de Basilea, Alexis Bennot. Aquest, pensant que tenia la bíblia del coronament de Carlemany, va intentar vendre-la a totes les corts europees. Finalment, va ser el British Museum que se la va quedar l’any 1836. Actualment es conserva a la British Library. 

Aquesta conferència, amb una demostració de diapositives, convida a tothom a entrar en aquest univers medieval on la bellesa de la il·luminació voreja els somnis i les intrigues. Jean-Louis Walther, historiador,  es va dedicar a desxifrar els símbols de la il·luminació de la Bíblia de Moutier-Grandval per a intentar situar en el seu context històric, el missatge polític-religiós que vehiculen.         

 Col·laboració: Consolat general de Suïssa a Barcelona, Institut francès – Barcelona.

Entrada gratüita.

 

Compartir: